De gebieden

 

Het unieke aan de Kevie is de enorme verscheidenheid van de gebieden, de reservaten. Elk reservaat heeft iets anders te ontdekken. 

 

Onze gebieden

De verschillende reservaten binnen De Kevie bieden elk een unieke blik op de natuur. Elk reservaat heeft haar eigen, zeer specifieke, prachtige uitzichten en uitkijkpunten. 

Natuurlijk kunnen we via de website u vanalles vertellen, maar de Kevie kunt u maar op één manier echt ervaren. En dat is genieten van alles wat onze mooie natuur u kan bieden.

De Beemden

De Beemden bestaan uit een mozaiek van vochtige hooi- en weilandjes, een uitbundige bloemenpracht elk omzoomd door dichte meidoornhagen boordevol leven. De tijd schept in een eindeloze cyclus de percelen tot een onuitputtelijk palet. Velden van schuchter-witte Knolsteenbreek transformeren via een uitbundig spektakel van glanzend gele Dotterbloemen, radiaal-roze Echte koekoeksbloemen en betoverend blauwe Weideklokjes tot een sereen-rood tapijt van Brede orchis, Gevlekte orchis en Vleeskleurige orchis.

Het Hardel

Waar de Beemdvegetatie openlijk in de zengende zon koestert, hult het Hardel zich in duistere tinten van grijs. De dominerende populieren onderscheppen het verlichting brengende zonlicht en slechts enkele overmoedige stralen doorbreken de bladbarricade om uiteen te spatten tegen de donkergroene kruinen van de broekbosjes. De vrijwel continue vochtig-schermerige dreiging huisvest een verborgen plantenleven met Gevlekte aronskelk, Muskuskruid en Breedbladige wespenorchis.

De Kevie

De Kevie, een kloppend hart in het Park van de Oostelijke Jeker, omhelst een bont conglomeraat van verlaten vochtige hooilanden, naadloos overgaand in vegetatierijke moerassen en rivierbegeleidende valleibossen. Doorheen deze uniek interagerende legpuzzel etsen dichte houtkanten, eeuwenoude knotwilgen en glasheldere poeltjes en slootjes hun eigen verhaal.

De Meerssen

Het Groot,- en het Klein Meers, unieke venige depressies met uitgestrekte, golvend gouden rietvelden, slechts worden onderbroken door een donkergroen elzeneilandje. Wanneer de zon gedurende de dag het moeras koestert componeren de Rietgors, Rietzanger en Spotvogel hun eigen symfonie op de hoogste toppen van de wuivende halmen. Zodra echter de laatste zonnenstralen beginnen te falen, vervagen de Meersen in dichte nevelpakketten. De idyllische zang van de Nachtegaal tegen de vochtig-warme achtergrond schept een irreël sfeerbeeld van tropische moerassen.

Dieren

De Kevie huisvest regelmatig dieren. Deze dieren kunnen komen van Europese uitwisselingsprogramma’s. Zo zorgen wij er samen voor dat de weilanden op een organische manier begraasd worden.

 

Als iemand echt van de natuur houdt, vindt men overal schoonheid.

De Kevie, gerund door een groep gedreven vrijwilligers

De Kevie wordt gerund door een groep gedreven vrijwilligers. Het beheer van de Kevie conservatie, onderhoud, monitoring, educatie en bescherming van landen, bomen, dieren en waterlopen gebeurt enkel en alleen door mensen met een passie voor de natuur.

De Kevie is een onderdeel van Natuurpunt en via die weg krijgen we uiteraard ook regelmatig ondersteuning in de vorm van materiaal en werkploegen.

Maar ook de stad Tongeren draagt haar steentje bij met financiële ondersteuning, werkmateriaal…

We zoeken altijd mensen die ons willen en kunnen helpen. Samen houden we de groene long van Tongeren voor iedereen een plezier om van te genieten.

Ook vrijwilliger worden en meehelpen?

Raak betrokken