green facebook icon Bezoek ons op Facebook  

Bezoek ons op YouTube youtube3 

 

herfst banner

 geocaching

De Kevie en Geocaching

Natuurpunt staat positief tegenover geocaching. Zoals overal moet je wel toestemming hebben van de beheerder van het gebied. Hiervoor moet je contact opnemen met de plaatselijke beheerder van het natuurgebied voor de cache wordt gelegd.

Om de beheerder van een specifiek gebied te vinden kan je steeds terecht op de informatieborden die zich aan een gebied bevinden, of via de website van Natuurpunt waar bij elk natuurgebied een contactpersoon staat vermeld.

De reviewers van geocaching.com hebben toegang tot gedetailleerde kaarten van de door Natuurpunt beheerde gronden en worden automatisch verwittigd als een nieuw gemelde cache binnen deze zones valt. Omwille van licentierechten wordt deze laag niet vrijgegeven.

Indien de gegevens niet mee aangeboden worden voor het publiceren van een nieuwe cache, zal deze cache niet goedgekeurd worden tot deze gegevens voorhanden zijn bij de locale reviewer.

Tijdens het reviewproces kan de beheerder gecontacteerd worden door de locale reviewer om alles na te checken.

Wat is Geocaching?

Het spel

Geocaching is een schatzoekspel in de echte wereld, gebruik makend van GPS-ontvangers. Deelnemers navigeren naar een specifieke set van GPS coördinaten en doen dan een poging de geocache (container) te vinden die op die locatie is verstopt.

Wat heb ik nodig om te kunnen spelen?

De enige benodigdheden zijn een GPS-ontvanger of een mobiele telefoon met GPS functie, zodat je kunt navigeren naar de cache, en een Geocaching.com lidmaatschap.

Waar liggen de Geocaches?

Over de gehele wereld zijn geocaches te vinden. Het is gebruikelijk voor geocachers om caches te verstoppen op plaatsen die belangrijk zijn voor hen en zo een speciale interesse of vaardigheid van de plaatser tonen. Deze locaties kunnen heel divers zijn. Ze kunnen in het plaatselijke park zijn, onder water, aan het eind van een lange en mooie wandeling of gewoon langs de straat.

Er staan op de website van Geocaching.com verschillende caches in De Kevie. Om een kleine opsomming te geven:

Wil je meer weten? Kijk gerust op de website van www.geocaching.be of www.geocaching.com. Wil je in overleg met ons een Cache plaatsen zonder de natuur te beschadigen neem dan contact met ons op.

 

Monitoring...(ook met externe partijen)

Een onderbouwd beheer steunt op een grondige kennis van het gebied.

Daarom worden op een systematische manier de grondwaterstand, vegetatie, herpetofauna, invertebraten, zwammen en dergelijke in de gebieden gemonitored...(en ook omdat we zelf nieuwsgierig zijn).

Verder zijn we actief in het internationale vogelringnetwerk, waardoor we ook te weten komen wat onze vogeltjes buiten onze gebiedsgrenzen aanvangen.

Voorlopig hebben we nog geen hamsters in de Kevie, maar we inventariseren in gans Tongeren deze nuttige diertjes. Ook de herkolonisatie van de das en de hazelmuis wordt door onze vrijwilligers in Zuid-Limburg opgevolgd.

Op wekelijkse basis monitoren we de tientallen peilbuizen doorheen het reservaat. Vlakdekkende vegetatieopnames, paddenstoelen-, insecteninventarisaties gebeuren om de paar jaar. Zeldzaamheden (planten en vogels) en opvallende veranderigen worden vrijwel dagelijks gerapporteerd via onze nieuwbrief. Jaarlijks doen we met de Kevie mee aan de vogeltrektellingen. We zijn echter ook bekommerd om de natuur buiten ons reservaat en velen onder ons zijn actief lid van de kerkuilenwerkgroep, dassenwerkgroep, hamsterwerkgroep en dergelijke van LIKONA.

Monitoring Gegevens

Als er monitoring gegevens nodig zijn, kunt u deze ook opvragen. Wij hebben een formulier wat u moet invullen met gegevens. Zodra dit formulier naar ons verzonden is, krijgt u, als we de gegevens hebben, deze toegezonden.

Zijn jullie een externe partij die een monitoring hebben uitgevoerd? Stuur ons dan een e-mailtje met de gegevens. Dat waarderen we enorm!

 

Uhm..."Natuurbeleving?"

Waarom dat alles?

Wel, gewoon om toffe dingen te beleven zoals:

· Het eerste kalfje zien geboren worden in de sneeuw.

· 's Avonds de nachtegaal horen fluiten vanuit een wilgenbosje.

· De jaarlijkse toename aan orchideeën in de hooilanden zien.

· In een bos enkel overvallen worden door een zacht zomers buitje.

· De bever en de das in de schemering te bespioneren...

Maar vooral doen we dit om samen met een hechte groep vrienden te genieten van de schoonheid van de natuur.

Iedere eerste zondag van de maand houden we trouwens een geleide wandeling, waar iedereen op uitgenodigd is.

De speciale atmosfeer, de ongereptheid, de uitbundige planten- en dierenpracht verleent de Kevie speciale belevingswaarden. Wandelingen worden iedere eerste zondag van de maand ingericht om bezoekers kostenloos laten kennis te maken met dit gebied. Op aanvraag worden scholen en groepen begeleid. Ook jaarlijks weerkerende activiteiten als de dauwtrap, halloweentocht, kerstmarkt, paddenstoelentocht, uilentocht en dergelijke laten mensen op een speciale manier de natuur ervaren. Langs het omvangrijke aanbod van wandelpaden staan monolieten opgesteld die bezoekers meer informatie geven over de verschillende facetten van de Kevie.

 

Educeren en opleiden

De jeugd van vandaag is de toekomst van morgen. Respect voor de natuur en onze leefomgeving kan je best van jongs af aan meekrijgen.

Daarom worden al onze activiteiten opengesteld voor kinderen en doen we actief aan natuureducatie. Iedere belhamel loopt over van nieuwsgierigheid en van allerhande vragen waar we hier, in de leerrijke omgeving van de Kevie op trachten te antwoorden.

Voor ieder leerjaar werden er leerwandelpaden opengesteld, inclusief leerboekjes. Ouders en leerkrachten kunnen met de begeleidingsmap vol antwoorden en prentjes er zelf op uit, of...ze kunnen één van onze ludieke gidsen meevragen.

(P.S., ...natuurlijk doen we ook aan natuureducatie voor volwassenen :)

Onze werkgroep stelde speciale natuureducatieve trajecten op per leerjaar. Deze trajecten brengen de leerlingen aan de hand van invulbladen, een uitgebreide begeleidingsmap en de in het terrein herkenbare onderwerpen, het functioneren van de natuur bij. De kleinsten worden door heuse 1 meter hoge eendjes op hun pad begeleid. Voor volwassenen worden lokale geschiedkundige lezingen, vleermuizentochten en uilenwandelingen ingericht. De Kevie leent zich ook jaarlijks voor het maken van eindwerken vanuit verschillende scholen en instituten.

We werken ook nauw samen met een aantal scholen, hebben jullie interesse? Stuur dan zeker een e-mailtje.

 

Samenwerken

Het behouden van de waardevolle natuurgebieden is natuurlijk ook zeer belangrijk. Samenwerking met de andere open-ruimte gebruikers zoals de recreanten, de landbouwers en de jagers, zoeken we steeds naar de meest optimale methode om de natuur te behouden.
Dit kan gebeuren door aankoop, door huur of pacht en dergelijke.

Sinds onze werkgroep in Tongeren actief begon hebben wij in de loop der jaren meer dan 135 ha (hectare) veilig gesteld.

Veiligstellen van natuur, natuurbehoud, kan op verschillende manieren. Naast aankoop, huur en andere vormen van ververving, doelen wij voornamelijk op educatie, sensibilisatie en samenwerking. Zo hebben we een zeer goede verstandhouding met de lokale landbouwers, de jagers en recreatieve verenigingen. Jaarlijks worden er in de Kevie eindwerken gemaakt vanuit de lokale land- en tuinbouwonderwijscentra. Ook de samenwerking met onze overheidspartner, AMINAL afdeling Natuur, is uitermate positief.

Gedragsregels

 • Honden aan de leiband (gebruik de losloopweide)
 • Op de uitgestippelde paden blijven
 • Geen sluikstort (papiertjes, flessen, groenafval)

Andersvalidenpad toegankelijk voor:

 • Voetgangers
 • Rolstoelgebruikers
 • Kinderwagens

Niet toegankelijk voor:

 • Ruiters
 • (Brom)fietsers

 

Activiteiten

Maandelijkse wandelingen

 • Iedere eerste zondag van de maand
 • Onder begeleiding van een gids (gratis)
 • Samenkomst op de parking
 • Tijd: 14.00 uur

Gegidste afspraken

Beheerswerken

 • Iedere eerste zaterdag van de maand
 • Samenkomst beheerslokaal
 • Tijd: 09.00 uur

 

 

Inloggen