green facebook icon Bezoek ons op Facebook  

Bezoek ons op YouTube youtube3 

 

herfst banner


.be">
.be

Bron: http://tongeren.be/Nieuwsberichten/Nieuwsberichten_2016/De_Jeker_in_stroomversnelling

Tongeren verdient beter dan een gedempte Jeker waarop parkings en straten zijn aangelegd. Een open Jeker zal een enorme impact hebben op de uitstraling van onze stad en op de woonkwaliteit. Een open Jeker maakt de stad groter en gezelliger. Het is de logische stap in de verdere stadsontwikkeling. Een ingrijpende stap, maar een stap die alle andere belangrijke troeven van Tongeren naar een hoger niveau tilt.

Zonder de Jeker was er van Tongeren geen sprake

Het traject van de Jeker is amper 55 kilometer lang, van de oorsprong tot de monding in de Maas. De landbouwcultuur in de vallei gaf aanleiding tot het ontstaan van Tongeren en Maastricht. De rivier was destijds voor beide steden van levensbelang, als bron van relatief schoon water en als verdedigingsmiddel. Later werd de Jeker echter gebruikt als open riool. Daarom werd in de jaren ’50 de rivier gedempt. Een historische vergissing, zo blijkt. En die wordt nu rechtgezet. De Jeker wordt terug opengelegd, niet meer voor drinkwater en bescherming, maar als bindmiddel tussen stadsdelen.

50De werkgroep Kevie te Tongeren viert dit jaar op Pinkstermaandag 16.05.2016 zijn vijftigjarig bestaan als natuurvereniging (36j Wielewaal  Zuid-Limburg  en 14j Natuurpunt  Werkgroep De Kevie) . In de loop van de dag zijn diverse activiteiten gepland.

’s Morgens om 06.00 kan je gaan wandelen in gezelschap van een gids, naar vogels luisteren en herkennen. En kan je nadien  aan tafel aanzitten voor spek en eieren, inbegrepen koffie/ thee/water/fruitsap. U dient zich hiervoor in te schrijven voor 05.05.2016 op het telefoonnr:  0476/993536 of via de het aanmeldingsformulier. Kostprijs €10, kinderen onder de 12 jaar €5 ter plaatse te betalen.

Ook in de namiddag zullen gidsen u begeleiden door het gebied en dit om 14.00u en 15.00u. We verzamelen aan de parking/ spoorwegbrug  Oude blaarstraat (aan de kruising met de Neremweg).

Tenslotte kan je in een rustige omgeving dranken en Limburgse vlaai verkrijgen aan schappelijke prijzen.

Noteer alvast in uw agenda

zwaluw

De eerste Boerenzwaluw van het jaar werd op 10 maart gemeld in Ieper. Maar vooral dit weekend deed de soort haar intocht met waarnemingen in Verrebroek, Bree, Mechelen, Geel en Averbode. Door het relatief frisse weer in heel Europa zijn ze later dan andere jaren.

Boerenzwaluwen brengen de winter door ten zuiden van de Sahara. In het voorjaar trekken ze richting Europa, om er te broeden. De meeste vogels volbrengen de oversteek in 30 tot 50 dagen, waarbij ze onderweg 10 tot 20 rustdagen inlassen. Gemiddeld leggen ze tijdens die tocht 450 kilometer per dag af.

Sinds 1985 volgt Natuurpunt de terugkeer van alle zomervogels nauwkeurig op. De voorwacht biedt zich jaarlijks aan rond 10 maart. Dat was ook dit jaar het geval. Maar één zwaluw maakt de lente niet: de eerste echte aankomstgolf werd pas dit weekend opgetekend.

Fris weer over heel Europa, in combinatie met een ongunstige windrichting, zorgde ervoor dat de zwaluwen hun tocht dit jaar uitstelden. De eerste Boerenzwaluw voor West-Vlaanderen werd gezien in Ieper, voor Oost-Vlaanderen in Verrebroek ( Beveren), voor Limburg in Bree, voor Antwerpen in Mechelen, voor Vlaams-Brabant in Averbode.

Beste bezoekers en vrienden van De Kevie,

Binnen een natuurreservaat, en het beheer hiervan wordt veel werk verzet. Heel vaak is dit niet zichtbaar voor iedereen. Maar toch dankzij de tomeloze inzet van alle vrijwiliggers en conservators worden letterlijk bergen met rutger kleinwerk verzet. Ook op het "digitale reservaat" wordt erg veel gedaan. Al het werk wat verzet wordt, wordt bijgehouden via de website. Er worden verslagen ingediend, foto's, monitoring-rapporten, communicatie van en naar bezoekers, reserveringen etc. 

Net zoals een spade, riek, tractor of een kettingzaag is de website een werkinstrument geworden. Soms moet gereedschap vervangen of vernieuwd worden. Dat geldt natuurlijk ook voor ons digitale gereedschap. Er is erg veel werk in de nieuwe website gestoken. Maar ook dit is vaak niet zichtbaar voor onze bezoekers. Want voor de bezoeker is het zoeken en vinden van informatie erg belangrijk. En deze informatie staat natuurlijk gewoon op de nieuwe site.

Ik hoop dat jullie de nieuwe website aangenaam, mooi en functioneel in gebruik vinden. Maar, zoals altijd, kan niet iedereen tevreden worden gesteld. Mochten jullie, onze bezoekers van de website, zaken missen, of veranderingen wensen, aarzel dan niet om mij een e-mail te sturen. Het eenvoudigste is om dit te doen via het contactformulier (klik hier). Maar uiteraard kunnen opmerkingen of vragen ook via ons Facebookpagina gesteld worden.

Rutger

 

boomkikker

 

In de Demervallei in Diepenbeek heeft Natuurpunt een perceel van bijna 5 hectare aangekocht. Dankzij die aankoop ontstaat een aaneengesloten brok natuur, die cruciale overlevingskansen biedt aan de boomkikker, een van de meest bedreigde amfibieën van Vlaanderen. Natuurpunt, de gemeente Diepenbeek en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) hebben een plan ingediend bij de Vlaamse overheid om het gebied zo snel mogelijk te kunnen inrichten voor boomkikkers.

De aankoop van verschillende vijvers, gelegen op een perceel van 5 hectare, vormt een belangrijk sluitstuk voor het natuurherstel in de Demervallei: percelen die nu al in beheer zijn in natuurgebied Dauteweyers worden met elkaar verbonden tot een geheel van 14 hectare en bovendien ontstaat er zo een natuurcorridor naar de ruimere omgeving. Dat is goed nieuws voor de boomkikker, een kleine felgroene kikker die tot de meest bedreigde amfibieënsoorten van Vlaanderen behoort en die één van z’n laatste bolwerken heeft in het gebied.

“We hopen dat de boomkikker hier opnieuw een stabiele populatie kan uitbouwen en dat de soort haar weg weer kan vinden naar de aangrenzende natuurgebieden de Dorpsbeemden, Sluisbemden en De Maten. In dat laatste gebied zijn de boomkikkers sinds 2003 verdwenen”, zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt Diepenbeek.

Gedragsregels

 • Honden aan de leiband (gebruik de losloopweide)
 • Op de uitgestippelde paden blijven
 • Geen sluikstort (papiertjes, flessen, groenafval)

Andersvalidenpad toegankelijk voor:

 • Voetgangers
 • Rolstoelgebruikers
 • Kinderwagens

Niet toegankelijk voor:

 • Ruiters
 • (Brom)fietsers

 

Activiteiten

Maandelijkse wandelingen

 • Iedere eerste zondag van de maand
 • Onder begeleiding van een gids (gratis)
 • Samenkomst op de parking
 • Tijd: 14.00 uur

Gegidste afspraken

Beheerswerken

 • Iedere eerste zaterdag van de maand
 • Samenkomst beheerslokaal
 • Tijd: 09.00 uur

 

 

Inloggen